Disruptiv innovation vs managementkonsulter
När jag åkar runt i Sverige och pratar med ägare, styrelser och ledningsgrupper så står alltid digitalisering och nya affärsmodeller högt på listan över saker som håller dem vakna om nätterna.
Ofta handlar det om hur man blir effektivare internt och utvecklar sin egen affär, men det som verklar skrämma dem allra mest är det soim sker ute hos kunderna; att 100% digitala aktörer plötsligt äger kunden genom att ge svar på rätt frågor – och därmed förpassar befintliuga leverantörer till ”commodities”.
Och de flesta verkar veta att man inte tar dessa hot på allvar förrän det är för sent.
Ändå agerar man inte på detta.
Det finns massor av tillämpad forskning på området, där man tittat på vad som funkar och inte. De som jag framförallt tänker på är:
Clayton Christensen (länk) så klart. Han är väl nestorn på området från ”The Innovator’s Dilemma” fram till hans senaste idéer kring kundresan i “Jobs to Be Done”. Rekommenderar What Is Disruptive Innovation?
Steve Blank (länk) på Stanford forskar både på stora organisationer och jobbar med entreprenörer och startups (det är ju Silicon Valley). Massor av bra insikter, till exempel ”How companies strangle innovation”.
Alex Osterwalder (och Yves Pigneur) är lite yngre och framförallt känd för sitt Business Model Canvas och böckerna Business Model Generation och Value Proposition Design. Kolla in Strategyzer för massor av bra material. En av de senaste artiklarna är ”CEO Test: Are You Serious About Innovation Or Just Playing Theatre?”.
Alex är mycket tydlig med att det finns två olika typer av innovation, med helt olika förutsättningar. Den traditionella förbättringsinnovationen (som de flesta bolag är duktiga på) och den som mer påminner om en startup och som handlar om att hitta nya affärsmodeller (som nästan ingen lyckas med).
Bengt Järrehult är professor på Chalmers, men han har en bakgrund på AkzoNobel och SCA. Han forskar på innovation inom stora företag, och hur stora företag kan lära sig av små företags sätt att innovera.
Av Bengt fick jag för 10 år sedan en artikel, som är aktuellare än någonsin. Nämligen Vijay Govindarajans (länk) ”Building Breakthrough Businesses Within Established Organizations”
Även hans senast rön i ”Planned Opportunism” är intressanta.
Planned opportunism is a way to take control of the future instead of being passive in the face of its unpredictability. It doesn’t require a change-ready culture; over time, it creates one.
Även i sin senaste bok predikar han en tydlig uppdelning av arbetet:
This book expands the leader’s innovation toolkit with a simple and proven method for allocating the organization’s energy, time, and resources—in balanced measure—across the three boxes:
Box 1: The present—Strengthen the core
Box 2: The past— Let go of the practices that fuel the core business but fail the new one
Box 3: The future—Invent a new business model
Även Jan Bosch skriver bra kring mjukvara, och hur den nya affären påverkar företag och organisationer på ”Software Driven World”
OK, om nu allt pekar på att man borde approchera innovation på ett visst sätt, hur kan det då komma sig att i stort sätt alla managementkonsulter propagerar för svepande interna förändringar?
Kanske för att det är detta man kan. Och tjänar pengar på?
Kanske för att man inte kan, eller vill, jobba med den osäkerhet det innebär att adressera helt ny business?
Här är några artiklar som hamnat i mitt flöde senaste veckorna:
Bain: Digital Strategy for a B2B World
BCG: Transform the Organization
BCG skall ha cred för att ha dragit igång BCG Digital Ventures. Här tycker jag man identifierat vad som krävs:
McKinsey: Turnaround artists: How companies can catch up to the digital revolution
McKinsey: How to make sure your digital transformation succeeds
McKinsey: How to go agile enterprise-wide: An interview with Scott Richardson
Jag vet inte om man på allvar tror att initiativ som kommer att ta år innen de får effekt, verkligen skall flytta fram positionerna hos kund?
Så klart behöver man jobba internt också, men det som är bråttom är att förstå debn nya affären hos kund.- För man kan vara säker på att 100-tals små bolag jobbar dygnet runt för att förstå hur de skall disrupta just min affär!