5 saker som blev tydliga på SaaS Summit 2019

I går kördes SaaS Summit för första gången.

Det var Breakit i samarbete med Johan ”Mr SaaS” Crona som samlade SaaS-bolag, investerare med SaaS-fokus och massa annat löst folk (runt 400 personer) på Clarion Sign en halvdag. Vi som varit på SaaStr Annual i USA (min sammanfattning av det eventet här) kände igen idén, och det var definitivt en bra spin-off av formatet.

Här är några saker jag tog med mig.

1. Det finns massor av grymma bolag.

Receptet för ett framgångsrikt SaaS-bolag börjar bli allmänt känt, men det är ändå superkul när bolag träffar rätt och växer så det knakar. Funnel (kolla kundlistan), Mentimeter (kolla ekonomin) & Quinyx var på scen och visade varför detta är ett område som är hett.

2. Laserfokus är det som gäller.

Fanns det en enda sak som återkom hos alla, så var det fokus. Hur man gick från 5 produkter till en. Eller från 13 kundpersonas till en. En förutsättning för tillväxt var att ha ett extremt tydligt fokus, och en förmåga att säga nej till business som inte stödjer denna strategi.

Någon hade ett exempel där man tackade nej till en kund som skulle kunna utgöra 25% av business, men det hade lett till ett bättre bolag över tid.

3. Ta försäljning på allvar.

Jag brukar ofta argumentera för försäljning som en profession, och ju fortare man förstår det och tar de olika rollerna på allvar desto bättre.

Både Funnel och Mentimeter är fantastiska exempel.

Funnel har verkligen listat ut skillnaden mellan inbound och outbound, och hade bra metrics för när olika saker fungerar.

En nyckel för dem var att bryta isär försäljning och mötesbokning. Man hade också en tydlig utvecklingsväg internt, från unga SDR till SME-kunder till Mid market till enterprise. Det gjorde också att de som drev stora kunder hade en gedigen kunskap både om produkt och värdeerbjudande.

Jag tyckte denna kurva över säljarnas ackumulerade business visade på detta: det är ett maskineri, där enskilda säljares prestation inte beror på hur smarta de är.

Mentimeters approach till ”viral tillväxt” genom att konvertera användare till kunder var också superintressant. Ochg hur målmedvetet man byggde produkt kring just detta:

4. Bygg team, rekrytera rätt & skapa en kultur. 

Ingen nyhet. Men alla har gjort samma misstag:

  • Skalat för tidigt innan man hade koll på sälkprocess
  • Oklara förväntnigar, mål och ofta avarter av kultur
  • Misslyckas med att onboarda, och behålla, medarbetare
  • Stuprör i organisationen som inte samarbetar…

Framförallt Hannah Meiton, marknadschef på Soundtrack your brand, pratade om sina misstag. Och hade en del intressanta idéer kring hur man skulle kunna organisera sig för att bättre matcha kundresan.

5. Man behöver inte ta in massor av pengar.

I ett event som arrangeras av Breakit så blir så klart finansiering ett tema 😎

I en panel med Petter Hedborg, grundare och vd på Modular Finance, Björn Lilja, grundare och vd, Kundo och Tatiana Shalalvand, investmend director, Inventure, så pratades det omriskkapitaleller inte. Diskussionen blev kanske lite svart eller vit, då det ju finns ganskla många alternativ mellan en ”Silicon Valley Unicorn-model” och ”Bootsrapping i en källare i 10 år”.

Här finns det ett behov av att reda ut landskapet, och där framförallt unga grundare behöver förstå vem som gör vad, och i vilken fas. Då hade de inte blivit så förvånade i att Creandum eller Northzone inte ville investera 10 Mkr innan man hade product-market-fit…

Petter lyfte en del intressanta frågeställningar kring vilka effekter (mycket) externt kapital kan leda till. En av de viktiogare är ju att man ofta inte testar kundens betalniningsvilja ordentligt, då man oftast jagar tillväxt och prioriterar nyförsäljning snarare än att ta betalt för hela värdet man levererar.

I övrigt då?

Quinyx tillväxtresa så klart: ”det blir aldrig som man har tänkt sig, men hare man gjort hemläxan, så har man lättare att fatta bra beslut på ny information”.