Killing innovation

Vi lever definitivt i en ny värld, där många perspektiv och vedertagna “sanningar” ställs på huvudet.

När jag frågar styrelser och företagsledningar vem som är deras bollplank kring digitaliseringen, så får jag inga bra svar. Managementkonsulterna då, undrar jag? McKinsey, BCG, Accenture? Visst borde de lotsa er in i en ny värld?

Det är just de som har optimerat oss in i den återvändsgränd där vi står nu!

Vi kan inte förlita oss på dem för att hitta alternativa vägar…

Det var en av våra mest namnkunniga industrimän som sammanfattade problemet.

Man säljer ingen konsulttid genom att peka på alternativ. Man kan inte lyfta in 10 junior-konsulter för att åstadkomma innovation. Deras affärsmodeller, liksom kundernas, bygger på inkrementella förbättringar och “best practices”.

OK, men nu vet vi vi ju att vi måste tänka nytt?

Då borde erbjudandet se annorlunda ut?

Men så klart är approachen exakt densamma när det gäller dynamiska områden som innovation och IoT, som ERP eller CRM: referensarkitekturer, processkartläggning och eviga utredningar om hur saker borde göras.

Det senaste exemplet, som fick mig att skratta igenkännande, var “The Industrial Internet of Things, Volume B01:Business Strategy and Innovation Framework”.

Det är Bosch Software Innovations, Hewlett Packard och ett antal andra företag som bildat ett konsortium. För att standardisera någonting som knappt existerar? För att styra upp något som vi inte vet vad det skall bli? Man har tillochmed kallat det en “good starting point for organizations embarking on strategic IoT activities”.

http://blog.bosch-si.com/categories/business-models/2017/01/become-industrial-iot-business-model-innovator/

Analysen är helt rätt:

  • The Industrial Internet of Things will create massive new opportunities across all lines of business, with the potential to generate trillions of dollars in economic value.
  • IIoT is set to transform virtually every existing business model and vertical industry.
  • … creating more opportunity to add customer value and deliver wider societal benefits.
  • Many leadership teams are unsure of what exactly IIoT means.
  • IIoT concepts different from ‘business as usual’ activities, forcing them to make use of new pools of expertise.

Jag ser många exempel på projekt som sitter fast. På samma sätt som SAP- eller Siebel-projekt satt fast för 10 år sedan. Det får inte ta 9 månader att utreda eller skriva specifikationer.

Jag träffar däremot massor av startups som åstadkommer både innovation och hela plattformar på bråkdelar av den tiden. Och som levererar värde till kunderna innan de stora bolagen ens har lämnat PowerPointy.

Det finns också visionära industribolag som inser att man kan kombinera det bästa av bägge världar. Och som i stället för att ringa till managementkonsulterna drar ett SMS till ett par unga entreprenörer.

Vi levert i en tid där många företags öde skall avgöras.

Låt oss inte tappa bollen.