Vad skall Göteborg ha för roll?

Jag tycker det är roligt att röra mig mellan olika miljöer.

Coacha en startup över frukost, luncha med en investerare, köra en workshop på ett globalt industriföretag på eftermiddagen för att ta en pilsner på Chalmers och prata AI-strategi på kvällen.

Och jag kan tydligt se de gemensamma möjligheterna. Att samarbeta. Att lära av varandra. Och att alla ändå ingår i någon typ av ekosystem? Men det är ocskå tydligt att det inte finns en röd tråd, en strategi eller någon aktör som tar ledarskap i dessa frågor.

Och så läste jag den här analysen av Kenny Genborg: En ödesfråga för Göteborg.

Men det som händer i den här branschen är mycket djupare än att bilen förändras. Precis som med mobiltelefonen kommer förmågan att frigöra sig från den gamla betydelsen av begreppet bil avgöra vem som blir framgångsrik – och vem som blir förlorare. Vem som tar ledningen – och vem som i bästa fall blir en enkel leverantör av hårdvara till helt nya varumärken.

Vad ska det som vi och traditionella varumärkesägare kallar för bil i dag göra för jobb för oss konsumenter i morgon? Sannolikt är det något helt annat än det min begränsade fantasi ger mig förmåga att tänka ut.

Kanske skapas inte de största affärsmöjligheterna i tillverkningen av burken vi ska åka runt i, utan i de data som samlas in när vi åker runt – eller vad vi nu gör. I så fall blir det viktigare att behärska den affären än att begripa sig på hästkrafter och prestanda.

Steve Jobs är död och Apple är inte längre samma nyskapande företag. Men det finns nya människor och andra aktörer med samma förmåga att vända upp och ned på hela branscher. Finns det någon sådan i Göteborg? I Helsingfors? I Kina?

De flesta smarta människor har gjort analysen.

Det är inte det som är haken.

Utan det finns en inneboende konflikt mellan att göra bra business (eller positionera sig på ett smart sätt internt i ett bolag) och att faktiskt driva förändring på riktigt. Vi kanske inte behöver ytterligare en bra analys, en inspirerande konferens, eller ett lite modernare managementkonsult-bolag med ”fokus på digitalisering”.

Inget av detta kommer att leda till en ny affär som kan konkurrera med den befintliga. Men det gör oss lite bekvämare i vår befintliga verksamhet. Vilket är lite farligt?

Man måste också vara medveten om förutsättningarna.

Vi är inte Kina. Alibaba hade aldrig kunnat starta i EU, och vi kommer aldrig att kunna göra de breda satsningar på AI som just nu görs där borta. Och vi är inte Silicon Valley. Vi har vare sig pengarna eller tusentals entreprenörer som är beredda att offra allt för att bygga ett miljardbolag på fem år.

Men vi har andra saker som är unika för Göteborg?

Jag vet inte om någon har gjort en ordentlig SWOT-analys, men jag kan direkt se några styrkor;

* Vi är en universitetsstad med massor av kompetens. De som nu tar examen från Chalmers tycker det är fullkomligt naturligt att applicera machine learning och AI på massa uppkopplade saker. Man spottar också ur sig en del duktiga entreprenörer, men få av dessa hamnar i miljöer där man når sin potential.
* Vi har ett antal duktiga globala industribolag som är hyfsat positionerade för att förändra sina branscher. Från Volvo, SKF & Autoliuv, till Getinge, Gunnebo och många andra.
* Det finns pengar.
* Det finns några bolag som verkligen sticker ut. Stena Line storsatsar på AI och Recorded Future har tagit in 60MUSD i kapital (stans smartaste utvecklare sitter på Grönsakstorget).
* Göteborg är en liten stad med en histora av samarbeten.

Jag tror det finns något spännande i att kombinera dessa saker, och hitta en egen approach som är agil, nätverkad och utnyttjar ett tajt ekosystem.

Det finns så klart också svagheter. Innovationssystemet och ekosystemet kring startups är väl sådär. Det finns en handfull affärsänglar med driv, få VC och både industribolagen och universiteten har haft begränsade framgångar. Och så har väl olika parter lite svårt att hitta effektiva samerbetsformer (som inte bara känns bra, men som skapar nya bolag och affärer).

Men min fråga till er… vad behöver vi göra för att ta nästa steg? Vad måstre hända nu, för att vi om 10 år skall kunna peka på de konkreta aktiviteter som gjorde att Göteborg blev bäst i världen på nåt….

Så kan vi diskutera vem som skall göra vad i nästa steg 🙂

unsplash-logoJonas Jacobsson