Bästa böckerna för entreprenörer 2018

Här är några av de böcker jag läst nyligen och som jag kan rekommendera…

Blizscaling

Reid Hoffman är väl mest känd som grundare till LinkedIn, men han driver också podcasten Master of Scale vilken är värd att lyssna på för de som har kommit förbi de initiala faserna i ett bolag och behöver växa.

Med Blizscaling tar han konceptet ett steg längre. Många tankeväckande idéer!

High Growth Handbook

Elad Gil har varit runt på många snabbväxande bolag och har under många år samlat bra insikter och intervjuer på sin blogg. Här har han samlat de bästa råden i bokform.

Every high-growth company eventually needs to tackle thet same set of challenges around organizational structure, late-stage funding and secondary stock sales, culture, internationalization, hiring executive for roles the founders don’t understand, buying other companies, and more. This is the handbook for navigating those challenges.

Elad Gil is a serial entrepreneur, operating exectuitive, and investor or advisor to private companies including AirBnB, Pinterest, Square, Stripe. He was previously the VP of Corporate Strategy at Twitter and is currently working on a new company, Color.

Gillade framförallt intervjun med Ruchi Sanghvi eller “The Wolf” eftersom det påminnde mycket om den roll jag har just nu… inte riktigt som karaktären i Pulp Fiction men att snabbt kunna rycka in och få ordning på saker som behöver fixas…

Measure What Matters

John Doerr har varit en av mina idoler sedan jag var på Sun Microsystems i mitten av 90-talet och tillbringade mycket tid i Silicon Valley. Han var en legend redan då, och drog runt mellan möten i en minivan för att kunna byta kläder mellan möten utan att åka hem.

I boken sammanfattar han allt sitt tänkande kring OKR (Obbjective & Key Results) som jag försöker implementera i alla bolag och projekt jag är involverad i.

Skall man bara läsa en enda bok 2018 så är det denna!

Gigged

Ingen kan ha missat att vi är på väg in i en “gig-ekonomi” eller att “the future of work” kommer att se annorlunda ut än idag. Här är ett inlägg i debatten som kontrasterar mot den glättiga broschyren.

 

Fast Company: How is the book different from the reporting you’ve done in the past?

Sarah Kessler: I wrote my first article about the gig economy in 2011 before it was called the gig economy, and I called it online odd jobs. At the time I was covering startups and I was hearing all of them describe this experience where you could press a button and work would come to you, and it would be flexible and it would be independent and we would all be free from drudgery, and that sounded great. And then a few years later, “Pixel and Dimed” [a Fast Company story from 2014] was kind of me trying to test the pitch of what it would be like to do this work, and so I took a month and I tried to make a living on all these apps.

The idea that this would work the same for everybody—it’s not real. Despite my college degree and all my other advantages. I had a really hard time making a living and it didn’t look anything like the pitch.

Subscribed

Tien Tzuo är VD och grundare av Zuora, ett av de bolag jag beundrar mest just nu. Här är hans syn på “the subscription economy”. Obligatorisk läsning för alla som jobbar med SaaS eller vill paketera sina produkter och tjänster som prenumerationer. Läses tillsammans med “Monetizing Innovation” som jag tipsade om förra året.

Behind the Cloud

Marc Benioffs story bakom SalesForce.com. En klassisk startupstory!