Bästa böckerna för entreprenörer 2017

I dag verkar det som att insikter skall paketeras i 3-minuters YouTube-klipp eller 18-minuters TED-talks, Men vill man gå på djupet så känns boken som format ganska ohotad? Sedan kan den ju paketeras som en ljudbok för att bli lättare att konsumera (och släpa omkring på).

Vi lever i en värld i förändring, och där det finns ett behov att förstå detta på ett lite djupare plan. Skall vi kunna prata om innovation, AI, robotar och framtidens arbetsmarknad – så måste vi kunna hantera många olika perspektiv samtidigt. Och i vissa fall överge gamla sanningar.

Här är mina favoriter 2017.

The Startup Way av Erik Ries är ju uppföljaren till ofantligt populära The Lean Startup, där Ries hade en mer vetenskaplig och strukturerad idé kring framgångsrikt entreprenörskap. Det har visat sig att alla principerna är tillämpbara också i de stora organisationer där Ries har jobbat de senaste åren. Bra exempel från GE och Toyota, men också Amazon, Facebook och Airbnb.
http://www.thestartupway.com

Monetizing Innovation av Madhavan Ramanujam och Georg Tacke adresserar den viktiga frågan om prius.- och paketering av nya produkter och tjänster. Hur tar man reda på kundens ”Willingness To Pay” och vad finns det för best practices, Massor av konkreta siffror, metoder och exempel från Porsche, LinkedIn och många andra.
http://monetizinginnovation.com

Machine Platform Crowd. Här försöker Andrew McAfee och, Erik Brynjolfsson, bägge forskare på MIT, att reda ut de stora fenomen som förändrar vår värd just nu. Jag gillar de tre dimensionerna som ramverk för att förstå utvecklingen och de utmaningar vi står inför:
* maskiner (AI) vs det vi människor är bra på,
* digitala plattformar vs den klassiska produkten och
* innovationskraften hos ”alla andra” vs intern R&D
http://books.wwnorton.com/books/Machine-Platform-Crowd/

Competing Against Luck är innovationsgurun Clayton M. Christensens senaste insikter kring varför kunder väljer som de gör – och hur vi kan bli bättre på innovation genom att förstå vad de egentligen vill uträtta: “jobs to be done”. Konkret och enkelt att omsätta i praktiken.
https://www.innosight.com/insight/competing-against-luck/

The Corporate Startup av Tendayi Viki reder ut principerna som låter stora företag skapa ekosystem kring innovation. Precis som hos Ries (som väl är hans guru) kommer metoderna och inspirationen från startupvärlden, även om Viki gärna paketerar det som ett större transformationsprojekt. Han när ju ändå managementkonsult…
https://thecorporatestartupbook.com

Stealing Fire av Steven Kotler och Jamie Wheal driver tesen att Navy SEAL, Googles management och framstående forskare presterar mer genom att försätta sig i ”icke ordinära” tillstånd med psykologi, neurobiologi, teknologi och piller. Jag kan känna igen tillståndet man når andra dygnet på en havskappsegling… Nu måste jag åka till Burning Man 🙂
http://www.stealingfirebook.com

Grit av Angela Duckworth förklarar varför vissa människor har en förmåga att kombinera passion och uthållighet för att nå sina mål, att de faller gång efter gång men ändå reser sig för att till sist lyckas. Intressant, och en egenskap som kännetecknar duktiga, entreprenörer, säljare och idrottsmän i min närhet.
http://angeladuckworth.com/grit-book/

Shoe Dog är Phil Knights självbiografi. Han grundade Nike och skriver inspirerande om sitt hustlande, rekrytering av udda individer med passion för löpning och en ständig fight för att finansiera en galen tillväxt. Ett måste för alla entreprenörer – det är så här det är.

Angel är affärsängeln Jason Calacanis manifest om att alla borde bli affärsänglar. Han är mest känd för sin tidiga investering i Uber, men också för sin aggressiva, och ibland kontroversiella, approach i olika sammanhang. Många bra insikter, men också en kraftig förenkling av hur världen fungerar. En klassisk amerikansk ”get rich by…”-bok.
http://calacanis.com

Här finns mer inspiration.